Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران گفت: ما پیگیری‌های زیادی داریم تا بتوانیم امکان توزیع واکسن میان رانندگان شرکت واحد را فراهم کنیم. در این باره با درخواست و پیگیری مدیریت شهری از ستاد مقابله با کرونا و وزارت بهداشت، درمان و علوم پزشکی و با همکاری و مساعدت ستاد مذکور و وزارت بهداشت امیدواریم این مساله را محقق کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محمود ترفع مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران درباره سرانجام طرح رزرو صندلی‌های اتوبوس شهری به میزان گفت: بیش از یک سال پیش برنامه رزرو صندلی‌های اتوبوس به عنوان راهکاری برای اعمال طرح فاصله گذاری اجتماعی در شرایط کرونا از طرف یک شرکت استارت آپی خصوصی پیشنهاد شد. هدفی که برای این کار پیگیری می‌شد این بود که شهروندان بتوانند صندلی اتوبوس خود را رزرو کنند تا از این طریق با واگذاری و ارائه صندلی‌های محدود طرح فاصله گذاری اجتماعی در اتوبوس و مینی بوس‌های آن شرکت اجرا شود. متولی این برنامه شرکت‌های خصوصی هستند که ناوگان هم متعلق به خود آن هاست. درواقع این طرح به ناوگان اتوبوسرانی تهران مربوط نبوده است. البته من الان خیلی هم درباره اینکه تا چه اندازه موفق بوده اند اطلاعی ندارم. اما تصور هم نمی‌کنم موفقیت حائز اهمیتی کسب کرده باشند.
مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران در واکنش به اینکه در شرایط فرسوده بودن ناوگان حمل و نقل عمومی و مشکل تامین اعتبارات مالی چه تمهیداتی برای خریداری یا واردات اتوبوس در نظر گرفته شده گفت: بر اساس برنامه ریزی‌های انجام شده ما سال گذشته دویست و پنجاه دستگاه ناوگان شامل اتوبوس و مینی بوس خریداری و به شبکه اتوبوسرانی شهر تهران اضافه کردیم. درحال حاضر هم در تلاش هستیم تا بیش از سیصد دستگاه دیگر را هم به مجموعه ناوگان اتوبوسرانی شهر تهران اضافه کنیم. الان هم پیگیر عقد قرارداد و کار‌های مربوط به توافق خرید هستیم.

وی درخصوص تصمیم‌های اخذ شده برای افزایش قیمت بلیط اتوبوس گفت: روال به این صورت نبوده که مقرر باشد که هر سال درصد مشخصی به قیمت بلیط اتوبوس اضافه شود. ما هر سال قیمت تمام شده بلیط اتوبوس را به شورای اسلامی شهر تهران اعلام می‌کنیم. اعضای محترم شورای شهر قیمت بلیط را در جلسات کارشناسی بررسی می‌کنند و در نهایت، اما به ما اجازه نمی‌دهند که بهای بلیط اتوبوس را مطابق قیمت تمام شده از مردم بگیریم. این مساله به دلایل مختلف اتفاق می‌افتد. درواقع اعضای شورای شهر برحسب وضعیت نرخ تورم و شرایط اقتصادی تا درصد مشخصی را به ما اجازه می‌دهند که قیمت بلیط را افزایش بدهیم. این رقم افزایش برای امسال حدود بیست و پنج درصد بوده است.   بیشتر بخوانید: طرح رزرو بلیط اتوبوس به کجا رسید؟
ترفع در پاسخ به اینکه مدیریت شهری چه نوع تسهیلاتی را به اتوبوسرانی تهران اختصاص می‌دهد گفت: به هرحال هزینه‌هایی که در حوزه حمل و نقل شهری اتفاق می‌افتد را شهرداری پرداخت می‌کند. درواقع بخشی از درآمدی که از طریق فروش بلیط محقق نمی‌شود شهرداری تهران آن را جبران می‌کند.
وی درباره سهم بخش خصوصی در اداره اتوبوسرانی و درصد جا به جایی مسافر توسط شرکت‌های خصوصی اظهار داشت: در شرایط غیرکرونایی پنجاه درصد تردد‌های اتوبوسرانی شهر تهران را بخش خصوصی انجام می‌داد و پنجاه درصد دیگر هم بر عهده شرکت واحد اتوبوسرانی بود.

ترفع در رابطه با پیگیری‌ها برای تهیه و توزیع واکسن کرونا برای رانندگان اتوبوس‌های شهری گفت: رانندگان اتوبوس‌های شهری روزانه با حجم قابل توجهی از شهروندان مواجه هستند. این مساله خطر ابتلای رانندگان اتوبوس‌ها به کرونا را بالا می‌برد. ما پیگیری‌های زیادی داریم تا بتوانیم امکان توزیع واکسن میان رانندگان شرکت واحد را فراهم کنیم. در این باره با درخواست و پیگیری مدیریت شهری از ستاد مقابله با کرونا و وزارت بهداشت، درمان و علوم پزشکی و با همکاری و مساعدت ستاد مذکور و وزارت بهداشت امیدواریم این مساله را محقق کنیم.   انتهای پیام/ برچسب ها: محمود ترفع اتوبوسرانی تهران

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: محمود ترفع اتوبوسرانی تهران شرکت واحد اتوبوسرانی اتوبوسرانی تهران رانندگان اتوبوس وزارت بهداشت بلیط اتوبوس شهر تهران قیمت بلیط

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۱۹۱۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حبس هشت ساعته سایپا در اتوبوس بین شهری!

به گزارش ورزش سه، مجتبی سرآسیایی سرمربی تیم سایپا پس از شکست دو بر یک تیمش مقابل ملوان در نشست خبری حاضر شد و درباره شرایط تیمش گفت: من از این بازی لذت بردم. تیم تارتار یک تیم گردن کلفت، تاکتیکی و فوق العاده است و همچنین از شور و هیجان ورزشگاه لذت بردم.‌ درود می‌فرستم به شرف بازیکنان تیمم که با وجود خستگی زیاد، تمام وجودشان را گذاشتند تا پرچم تیمشان را بالا نگه دارند و مقابل این تیم مقاومت کردند.

او ادامه داد: دقیقا تا لحظه آخر بر اساس کار های تاکتیکی کار کردند و یکی دو مسئله است که باید درباره آن صحبت کنم. از چند زاویه پنالتی را دیدم و نسبت به این صحنه هیچ مشکلی ندارم. همه‌اش فوتبال بود و به هیچ وجه پنالتی نبود. دوست دارم شما هم ببینید اما فوتبال این است پنالتی گرفته شد و ما هم که به بازی برگشتیم، فایده‌ای نداشت. گل دوم را خوردیم و این اشتباه به ما لطمه زد. درباره نکته‌ای که می‌خواهم صحبت کنم که مسئله دیگری اتفاق افتاد. من حداقلش می‌گویم که بخواهیم یک روز زودتر حرکت کنیم تا ریکاوری خوبی داشته باشیم. ما با اتوبوس ۵ ساعت در راه بودیم و ۷ ساعت معطل شدیم. باید پیش بینی این اتفاق را می‌کردیم. من از مدیریت باشگاه خواستم تا شرایط ریکاوری را با توجه به پروازها درست کند. ما از سازمان لیگ خواستیم بازی را یک روز عقب بیاندازند چون ما از عسلویه دیرتر برمی‌گردیم. تمام تعویض‌ها از سر این بود که بچه‌ها دچار گرفتگی شدند. اینکه من واقعا گله‌مند هستم و متاسفانه با ما همکاری نشد. ما تلاش کردیم چهارشنبه بیاییم و ریکاوری کنیم اما متاسفانه این اتفاق افتاد. ما به خودمان باختیم و این بچه‌ها باید به غیرتشان درود فرستاد.

سرمربی سایپا تاکید کرد: بچه‌ها ۵۰ درصد پول گرفتند و به قول مدیران قرار بود باز هم پول بگیرند اما چک یک ماهه گرفتند و من باید از حق بازیکنانم دفاع کنم. ما لیگ را از دست دادیم و نمی‌خواهم در این شرایط قرار بگیرم. ما اینجای داستان هستیم و این چک یک ماهه اثر گذاشته و روی شرایط کاری ما اثر گذاشته است. آنها گفتند چک‌ها به شرط وصول در پایان فصل، ۶۵ درصد حقشان را گرفتند. این چیزهایی است که می‌توانست خیلی بهتر مدیریت شود. اتفاقات دیگری هم است که از مدیریت خارج است و می‌شد بهتر رفتار شود. ما ۸ ساعت در اتوبوس بودیم و همه دچار گرفتگی بودند. ملوان و این جو خاص بود اما ما به خودمان باختیم.

سرآسیایی در پایان گفت: من سعی کردم منصفانه رفتار کنم و صحنه های تاثیرگذار را ببینم. ده بار جلو و عقب کردم که ببینم چه شده. آن صحنه تاثیرگذار بود و ما یک هیچ عقب افتادیم و این پنالتی نبود. بازی را بسیار خوب مدیریت کردند. مهیار زحمتکش از لحاظ اخلاقی و فوتبالی پرچم انزلی‌چی‌ها را در تیم ما بالا نگه داشته و کیف می‌کنیم همچین بازیکنی داریم. خوشحالی بازیکن ما هم می‌خواست واکنش نشان بدهد و اگر چه خوشحالی‌اش خارج از مدار بود ولی بازیکن است. آن لحظه هیجان شدن بود و کار خاصی نبود. خوشگلی‌های بازی را پنهان نکنید.

دیگر خبرها

  • مجهز بودن ۹۷ درصد ناوگان اتوبوسرانی مشهد به سیستم سرمایشی
  • ون‌های تاکسی تهران در اختیار یک شرکت شهرداری/ قرارداد‌های اتوبوسرانی خارجی به کجا رسید؟ 
  • رد طرح رایگان شدن اتوبوس‌های شهری مشهد در کمیته انطباق
  • (ویدئو) سقوط وحشتناک یک زن از اتوبوس درون شهری
  • اتوبوس‌هایی که به فرمان خانم‌ها حرکت می‌کنند
  • پیگیری انتقال مدیریت زندان قزلحصار از تهران به استان البرز
  • تا پایان سال آینده تهران ۷۵۰۰ اتوبوس فعال خواهد داشت
  • حبس هشت ساعته سایپا در اتوبوس بین شهری!
  • شکایت بازیکن فرانسوی از فایزر و بیونتک به دلیل عوارض واکسن کرونا
  • واکسن کرونا باعث پایان فوتبال من شد!